Login
FacebookMySpaceTwitter

Zanimljivosti iz sveta nauke - NAUČNI PORTAL

 

Tačka nula momenta

Asimo trci

Višedecenijski problem humanoidnih robota – gubljenje ravnoteže prilikom hodanja – rešeno je zahvaljujući srpskom naučniku.

Polovinom 20. veka kada počinje intenzivniji razvoj robotike, jedna od najvećih nedoumica i kočnica u razvoju ove grane tehnologije bio je način na koji robot može da hoda.

Naime, svi pokušaji da se napravi robot nalik čoveku koji ima i sposobnost da korača, doživljavali su neuspeh jer robot nije uspevao da održi ravnotežu.

 

"Radoznalost" sleteo na Mars

Curiositi on Mars

Letelica s vozilom "Kjuriositi" koje će ispitivati Mars uspešno je sletela na površinu "Crvene planete" u jednoj od najambicioznijih svemirskih misija svih vremena. Ubrzo su stigle i prve fotografije.

 

 

 

Jesmo li sami u kosmosu?

Sami u kosmosu

Ni budućnost nije više ono što je bila, kaže već izanđali kliše. U svom dramatičnom razvoju tokom proteklih stotinak godina, nauka je odgovorila na većinu „teških" pitanja koje su postavile ranije naučne i filozofske generacije.

Jedan od retkih odgovora koji eminentno i bez ostatka pripada budućnosti jeste onaj na pitanje: jesmo li sami u kosmosu?

 

Astrofizičari ne misle da je "Avatar" fantazija

Svemirski brod iz filma Avatar

Možda u sazvežđu Kentaura zaista postoji planeta Pandora, naseljena čudnovatim plavim domorocima. A doći do njih u skoroj budućnosti – možda i ne predstavlja tako beznadežnu misiju.

James Cameron je napisao scenario za svoj film „Avatar“ pre 17 godina. I još tada je izmišljeni svet vanzemaljaca smestio u stvarni i komšijski zvezdani sistem – alfu Kentaura A. Od njega nas deli samo 4,3 svetlosne godine.

 

Kakav će biti susret sa vanzemaljcima?

Susret sa vanyemaljcima

Svako ko se nada da bi prvi vanzemaljac koji bi stigao na našu planetu bio prijateljski raspoložen kao ET iz istoimenog filma, možda je u velikoj zabludi.

U poslednjem pokušaju da apeluju na čovečanstvo da smanji emitovanje štetnih gasova u okolinu, naučnici su objavili da bi ekološki nastrojeni vanzemaljci mogli uništiti našu planetu, zgroženi lošim odnosom prema prirodi.